Matsedel
Måltiden har en central plats under dagen oavsett om det är en liten fruktstund eller lunch. All mat lagas på Tranbär, från råvara till färdig rätt. Maten är varierad och näringsmässigt innehållsrik, baserad på bra råvaror och befriad från onödigt fett, socker och salt. Personalen arbetar kontinuerligt med fortbildning inom området.
Förskolan arbetar kontinuerligt för hög andel kravmärkt ekologiska varor, nu ca 85 % ekologisk mat. Kravmärkt ekologiskt omfattar till stor del även andra produkter som används i verksamheten. Förskolan försöker även köpa in rättvisemärkta produkter så mycket som det går. Förskolan arbetar också aktivt mot matsvinn. Överbliven mat blir biogas.
Dagen har tre matstunder
Fruktmellis på förmiddagen vid 9.30 med grönsak, frukt.
Lunch serveras klockan 11.30 med sallad före maten följt av en varmrätt som varieras enligt listan nedan.
Eftermiddagsmellis klockan 15.30 innebär gröt, mjölk och bär vintertid, under sommarhalvåret äter vi fil med flingor och bär. Mellanmålet varieras vissa dagar med smörgåsar eller smoothies.
Under vinterhalvåret bakar barnen ibland bröd till sitt eftermiddagsmellis.
När barnen har utflykt har de med sig mellanmål och i gruppen NaturMaxi lagar barnen sin mat själva på stormkök.
Vecka 1 (11, 21, 31, 41)
Måndag:Ugnspannkaka m bacon
Tisdag: Broccolisås,tagliatelle
Onsdag: Fiskpinnar m yougurtsås,ris
Torsdag: Potatis/purjosoppa,ägg, smörgås
Fredag: Gratinerad fläskfile m potatis
Vecka 2 (12, 22, 32, 42)
Måndag: Chili con carne, ris, majs
Tisdag: Tomatsås m köttbullar, pasta
Onsdag: Fiskgryta m saffran
Torsdag: Morotssoppa m ägg, smörgås
Fredag Kycklinggryta m citron o penne
Vecka 3
Måndag: Grönsaksgryta m matvete
Tisdag: Pasta Carabonara
Onsdag: Fiskgratäng m potatis
Torsdag: Bönsoppa ägg och smörgås
Fredag: Tacofärs m majs och ris
Vecka 4 (14, 24, 34 & 44)
Måndag: Pajalakorv m potatis, sallad
Tisdag: Lasagne, sallad
Onsdag: Broccolisoppa med ägg och smörgås
Torsdag: Italiensk fisk med matvete
Fredag: Pulled pork m klyftgrönsaker, potatis, sallad
Vecka 5 (15, 25, 35 & 45)
Måndag: Pasta med skinksås och sallad
Tisdag: Grönsaksgryta med bulgur och tzatziki
Onsdag: Kycklingsoppa med ägg och smörgås
Torsdag: Thai Fishcake med ris
Fredag: Italensk kycklinggryta och ris
Vecka 6 (16, 26, 36 & 46)
Måndag: Ugnspannkaka med bacon
Tisdag: Pasta med tomatsås och köttbullar
Onsdag: Grönsakssoppa med ägg och smörgås
Torsdag: Laxgryta med potatis
Fredag: köttbullar, bulgursallad, med yoghurtsås
Vecka 7 (17, 27, 37 & 47)
Måndag: Grönsaksgryta med ris
Tisdag: Falukorv i ugn med potatis
Onsdag: Pasta med sojafärssås
Torsdag: Fisksoppa med bröd
Fredag: Hamburgare med bröd och sallad
Vecka 8 (18, 28, 38 & 48)
Måndag: Pastagratäng med bacon
Tisdag: Grönsaksbiff med matvete och yoghurtsås
Onsdag: Spenatsoppa med ägg och smörgås
Torsdag: Fiskburgare
Fredag: Kycklingfilé med bulgur och tzatziki
Vecka 9 (19, 29, 39 & 49)
Måndag: Korv stroganoff med ris
Tisdag: Lasagne
Onsdag: Tomatsoppa med ägg och smörgås
Torsdag: Fiskbullsgryta med potatis
Fredag: Tacofärs med majs och ris
Vecka 10 (20, 30, 40 & 50)
Måndag: Pastaskruvar med tomatsås
Tisdag: Korvwok med risnudlar
Onsdag: Blomkålssoppa med ägg och smörgås
Torsdag: Kokt fisk med potatis och citron
Fredag: Pulled pork med potatis och äppelsallad