top of page

Matsedel

 

Måltiden har en central plats under dagen oavsett om det är en liten fruktstund eller lunch. All mat lagas på Tranbär, från råvara till färdig rätt. Maten är varierad och näringsmässigt innehållsrik, baserad på bra råvaror och befriad från onödigt fett, socker och salt. Personalen arbetar kontinuerligt med fortbildning inom området.

Förskolan arbetar kontinuerligt för hög andel kravmärkt ekologiska varor, nu ca 85 % ekologisk mat. Kravmärkt ekologiskt omfattar till stor del även andra produkter som används i verksamheten. Förskolan försöker även  köpa in rättvisemärkta produkter så mycket som det går. Förskolan arbetar också aktivt mot matsvinn. Överbliven mat blir biogas. 

Dagen har tre matstunder

Fruktmellis på förmiddagen vid 9.30 med grönsak, frukt.

Lunch serveras klockan 11.30 med sallad före maten följt av en varmrätt som varieras enligt listan nedan.

Eftermiddagsmellis klockan 15.30 innebär gröt, mjölk och bär vintertid, under sommarhalvåret äter vi fil med flingor och bär. Mellanmålet varieras vissa dagar med smörgåsar eller smoothies.

Under vinterhalvåret bakar barnen ibland bröd  till sitt eftermiddagsmellis.

När barnen har utflykt har de med sig mellanmål och i gruppen NaturMaxi lagar barnen sin mat själva på stormkök.

Vecka 1 (vecka 2, 7, 12, 17, 22, 27)

Måndag: Ekologisk korvgryta med curry, ekologiska äpplen och ekologiskt fullkornsris, ekologisk sallad.

Tisdag: Alla ekologiska bönors och linsers gryta med ekologiskt matvete, ekologisk sallad.

Onsdag: Panerad torskfilé med ekologisk potatis, remouladsås, rivna ekologiska morötter, ekologisk sallad.

Torsdag: Ekologisk kålsoppa med ägg och ostsmörgås, ekologisk sallad.

Fredag: Köttbullar med ekologiskt potatismos, gräddsås, kokta ekologiska grönsaker, ekologisk sallad.

Vecka 2 (vecka 3, 8, 13, 18, 23, 28)

Måndag: Vegansk ekologisk chili sin carne med ekologiskt fullkornsris, ekologisk sallad.

Tisdag: Ekologisk färgglad bönröra med matvete och ekologisk sallad.

Onsdag: Fiskpinnar med ekologisk potatis 

youghurtsås, kokta ekologiska ärtor, sallad.

Torsdag: Ekologisk tomatsoppa med kokta ägg och ostsmörgås, ekologisk sallad.

Fredag: Veganska hamburgare med grovt bröd, ekologiska grönsaker, dressing och ekologisk sallad.

Vecka 3 (vecka 4, 9, 14, 19, 24, 29)

Måndag: Veganoff med ekologiska linser, bönor och ekologisk matvete, ekologisk sallad.

Tisdag: Stuvade makaroner med kravmärkt falukorv och ekologisk råkostsallad.

Onsdag: ekologisk potatis och purjolökspppa med kokt ägg och smörgås, ekologisk sallad.

Torsdag: Ekologisk vegopytt med stekt ägg, ekologisk sallad.

Fredag: Vegansk tacofärs med ekologiska grönsaker och fullkornsris, ekologisk sallad.

Vecka 4 (vecka 5, 10, 15, 20, 25, 30)

Måndag: Lunchkorv med ekologiskt potatismos, gurkmajonäs, ekologisk sallad.

Tisdag: Pasta med tomatsås och kokta ekologiska grönsaker.

Onsdag: Fiskgryta med ekologiskt fullkornsris, sallad.

Tor: Ärtsoppa med ekologiskt ägg och smörgås, ekologisk sallad.

Fredag: Stekt kycklingfilé med klyftpotatis, tzatziki, ekologisk sallad.

 

Vecka 5 (vecka 6, 11, 16, 21, 26, 31)

Måndag: Broccoligratäng med ekologiska linser och bönor, matvete, ekologisk sallad.

Tisdag: Spagetti med vegosås, ekologisk sallad.

Onsdag: Fiskpinnar med ekologiskt fullkornsris och yoghurtsås, ekologisk sallad.

Torsdag: Röd linssoppa med ägg och smörgås, ekologisk sallad.

Fredag: Tacofärs med ekologiska grönsaker och matvete, ekologisk sallad.

 

bottom of page